Zintuiglijke roadmovie op miniatuurformaat

Van buitenaf is het een fascinerend gezicht: twaalf mensen die rondom een metershoge watertoren op een paar traptreden staan en door een luikje van tentdoek naar binnen kijken. Het duo Babok neemt ze mee in een zintuiglijke roadmovie op miniatuurformaat.

Deze intrigerende constructie is het gevolg van de wens van Babok om een één-op-één-relatie met het publiek aan te gaan. Niet alleen staren de bezoekers elkaar aan, ze zien boven hun hoofden ook de benen en armen van de twee oud-spelers van Warner & Consorten. Die zijn druk in de weer met een klein blauw autootje en allerlei andere attributen. Zo ontspint zich op een platform voor de hoofden van de bezoekers een verhaal, waarin het autootje allerlei extreme klimaatomstandigheden ondergaat.

Babok maakt gebruik van redelijk eenvoudige middelen. Die zeer inventief ingezet worden. Af en toe worden bezoekers daardoor op het verkeerde been gezet en verrast. Belangrijk voor de makers is dat ze het publiek allerlei zintuiglijke ervaringen geven. Zoals de wind van een minuscule zandstorm die de bezoekers in het gezicht waait. Of onverwachte geuren die zich aan hen opdringen. De sneeuw en de hitte worden voelbaar.

Watertoren

‘We roepen eerder vervreemding op en laten dagelijkse dingen vanuit een ander perspectief zien, dan dat we mensen ervan willen doordringen dat de Noordpool verdwijnt’, vertelt maker Carina de Wit. ‘Voor ons eindigt de voorstelling positief: het leven gaat door en er zijn oplossingen gevonden. Je kunt er ook in lezen dat de klimaatveranderingen zo heftig zijn dat het nooit meer goed komt. Maar we houden het heel licht en beeldend.’

Net als vorig jaar de iglo voor hun gelijknamige stuk, is de basis van NAP een sterk pakkend beeld op een parkeerplaatsje in West, vlakbij de bootterminal. Het duo werkt graag vanuit een sterke, architectonische vorm. Het idee voor de watertoren ontstond tijdens hun jaarlijkse tocht langs de internationale theaterfestivals. Hun eigen voorstellingen komen voort uit datgene wat daar volgens hun gevoel mist. Onderweg zagen ze overal die bijzondere torens staan, waardoor ze gingen nadenken over de functie van de markante gebouwen. En wat water eigenlijk voor onze cultuur betekent.

NAP – Babok.

Naar boven