Biologisch vlees van Boerderie Bewust

Op Boerderie Bewust heeft de jonge Zuid-Limburgse boer Jim Leers zo’n tachtig Aberdeen Angus-runderen rondlopen. Een uit de hand gelopen hobby die resulteerde in twee bedrijven: Leers Agri en Leers Biologische Producten. In de omliggende dorpen blijkt biologisch vlees niet per se een pluspunt.

Het houden van Aberdeen Angus-runderen begon als een hobby, nadat zijn familie had besloten te stoppen met de varkenshouderij. Financieel kon het niet meer uit, dus de vraag was: weer uitbreiden of stoppen, vertelt Jim Leers. Gelukkig konden zij gebruikmaken van een saneringsregeling. “Er zijn veel boeren die misschien wel willen veranderen of stoppen, maar dat niet kunnen. Wij hadden gelukkig wel de keuze.”

De gangbare manier van boeren was niets voor hem. Zijn Angus-runderen lopen meestal buiten, de kalfjes blijven gewoon bij hun moeder. De mannetjes worden gecastreerd, omdat ze dan rustiger zijn. Het is ook nog eens beter voor de vleeskwaliteit. Na ongeveer 2,5 jaar worden ze geslacht.

Juiste raskeuze

Leers kwam lang voordat de Angus zo populair werd op dit ras uit, vanwege de smaak en hun gemoedelijke karakter. “Niet ieder ras is geschikt om op deze manier te houden. Als de dieren opgesloten zitten, dan maakt het karakter minder uit. Maar hier moet je tussen ze door kunnen lopen.” De dieren grazen namelijk ook in gebieden van Staatsbosbeheer en Natuurmomenten, die voor anderen toegankelijk zijn. Naast de juiste raskeuze is een goede selectie volgens hem belangrijk. “Als dieren heel onrustig of agressief zijn, dan is het toch verstandig om daar niet mee verder te fokken, al zijn het de mooiste koeien. Het moet voor iedereen veilig zijn.”

Leers voert zijn bedrijfsvoering uit bij zijn ouderlijk huis waar ooit de varkensstallen hebben gestaan. “Ik heb vanaf het begin de runderen gehouden volgens de principes van de biologische landbouw: geen kunstmest, geen bestrijdingsmiddelen en dierenwelzijn voorop. In 2017 is de beslissing gemaakt om te gaan omschakelen en gecertificeerd biologisch te gaan produceren. Op de grond van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten worden natuurlijk ook al geen kunstmest en bestrijdingsmiddelen gebruikt.” De aanvraag en de controles zijn goed bevallen. Het certificeren kostte eigenlijk weinig aanpassing.

Apart bedrijf

Begin 2019 heeft hij een apart bedrijf opgericht voor het verkopen van het vlees: Leers Biologische Producten, met Boerderie Bewust als handelsnaam. Omdat de verkoop aangevuld met biologisch varkensvlees binnen de Skal-certificering onder de scope “Handel” valt, moest hij toch al het Skal-tarief van voor zowel landbouw als handel betalen. Voor de aansprakelijkheid is het ook fijn dat het een apart bedrijf is. Het uitbenen en proportioneren doet Leers zelf. “Veel, maar mooi werk. Natuurlijk geeft het levende dier me vooral voldoening, maar een mooi eindproduct is ook heel belangrijk.”

Of de bio-certificering hem echt meer gaat opleveren is volgens Leers maar de vraag. Het predicaat “biologisch” blijkt voor klanten in de omliggende boerendorpen niet per se een pluspunt. “Er is zelfs wel eens aversie tegen, merk ik.” Hij moet het van consumenten hebben die er speciaal naar op zoek zijn. “Die kopen vaak kleine hoeveelheden. Op zich niet erg, maar dan heb je wel veel klanten nodig.” Gelukkig heeft hij accountancy gestudeerd en werkt hij ook nog naast deze bedrijven.

Zijn tip voor mensen die ook willen certificeren: je moet er helemaal klaar voor zijn. “Je moet het niet doen omdat je denkt meer geld voor je vlees te vangen of om meer grond te krijgen van andere partijen. Je moet het doen omdat je er zelf achter staat en je hele bedrijfsvoering er van A tot Z op inrichten. Als het gaat om rassenkeuze, voedingskeuze, alles moet je daarop passen. Als je dat allemaal klaar hebt, dan is die omschakeling geen probleem. Anders ga je het heel zwaar krijgen.”

Naar boven