Down to Earth: We maken het leven zelf gecompliceerd

De onverwachte filmhuishit Down to Earth, naamgenoot van dit blad, raakt eenzelfde soort snaar als het veelbesproken pleidooi van Jan Terlouw in De Wereld Draait Door. Blijkbaar worstelen veel mensen met soortgelijke vragen: welke wereld willen we achterlaten voor onze kinderen? En willen we eigenlijk wel leven zoals we dat nu doen?

Het koppel Rolf Winters en Renata Heinen namen jaren geleden een redelijk intuïtief besluit om hun jachtige bestaan de rug toe te keren. Ze vertrokken met hun drie jonge kinderen naar de bossen bij Lake Michigan. Daar leerden ze van een Indianenstam weer in contact te komen met zichzelf en de natuur. Een ongecompliceerd leven op het ritme van de seizoenen, het was precies wat ze nodig hadden.

Geraakt door de wijsheid van medicijnman Nowaten, ‘Hij Die Luistert’, besloten ze na vier jaar op zoek te gaan naar meer mensen zoals hij. Keepers of the Earth, zoals zij dat noemen; mensen die oeroude kennis over het leven bezitten. En omdat Winters en Heinen die ervaringen wilden delen, besloten ze meteen ook een film te maken. Die blijkt bij ontzettend veel mensen aan te slaan: 20 duizend bezoekers in ruim een maand, voorstellingen in januari die begin december al uitverkocht zijn.

Troostend

Een Indiase ‘earthkeeper’ roept op om respect te hebben voor dat wat kleiner en kwetsbaarder is dan wij. “Een olifant blaast eerst het pad leeg voor hij gaat lopen om geen insecten te pletten.” Ook Nowaten wijst erop dat we allemaal hetzelfde zijn; de dieren, de planten, wij; “We zien er alleen anders uit, sommigen vliegen, sommigen kruipen. Als je het tot de essentie terugbrengt, is het leven eigenlijk heel simpel. We maken het zelf gecompliceerd met onze gedachtenpatronen. En door wat anderen hebben bedacht om controle uit te oefenen op de mensheid. Er zijn geen vrijdenkende mensen meer.”

De verhalen van de earthkeepers hebben een rustgevend, bijna meditatief effect. Hun woorden dragen ook een troostende en vrij optimistische boodschap over de staat van de wereld uit. De earthkeepers zien de chaos en ellende als een teken dat we aan de vooravond staan van een enorme mondiale transformatie, teweeggebracht door gewone mensen die hun ware pad beginnen te volgen en samen gaan werken. Uiteindelijk zijn we immers allemaal earthkeepers.

Naar boven