Milouska Meulens (Vroege Vogels) eet boter, kaas noch eieren

Het liefst wil Vroege Vogels-presentator Milouska Meulens een happy vegan zijn. Gewoon lekker en gezond eten. Niet preken of in de verdediging schieten. En vooral niet zeuren over die incidentele kaaskroket van haar man. Makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt in de openhartige docu Boter, kaas noch eieren.

Elf jaar geleden zou ze haar dochtertje haar eerste echte maaltijd voorzetten. De worstjes lagen bijna in de pan. Maar ineens voelde het verkeerd: zo’n mooi, puur kind geef je toch geen stuk dode koe? Niet lang daarna besloot Vroege Vogels-presentator Milouska Meulens veganist te worden. Of preciezer: ze eet plantaardig. Bij andere dierlijke producten (honing, leer, wol) maakt ze steeds haar eigen afweging.

In de documentaire Boter, kaas noch eieren zien we welke invloed deze principiële keuzes hebben op haar privéleven. Veganist worden lijkt moeilijk omdat je veel niet meer mag. Maar is dat inderdaad de grootste uitdaging? Meulens is helemaal blij met wat ze eet, ze weet immers waarvoor ze het doet. Lastiger zijn de vooroordelen over veganisten. In de loop van de film komen (nogal willekeurige) ‘mensen op straat’ aan het woord die inderdaad geen vleiend beeld schetsen. Niemand verwijst naar hippe vegans als Beyoncé, Brad Pitt of Meulens zelf.

 

Aangevallen

Helemaal vervelend vindt Meulens de reacties van mensen die zich aangevallen voelen door haar veganisme. Tijdens etentjes is het dan ook oppassen geblazen: voor je het weet is de sfeer verpest. Een onderzoekster legt in de film uit dat vleeseters minder moeite hebben met mensen die geen vlees eten omdat ze het niet lusten dan met veganisten. Die geven hun namelijk het gevoel dat ze iets moreel verwerpelijks doen.

Een dilemma voor de overtuigde vegan; je wil niemand veroordelen, tegelijk is het moeilijk te verkroppen dat anderen niet zien wat jij ziet. Ook Meulens worstelt hiermee. Dat blijkt vooral uit de interactie met haar gezin – toch wel de grote troef van deze toegankelijke film van regisseur Rolf Hartogensis (duidelijk geen pleitbezorger van een plantaardig dieet).

Grenzen

Milouska Meulens en haar man, Jeugdjournaal-presentator Joris Marseille, zijn heerlijk open over wat haar veganisme voor hun samengestelde gezin betekent. Geven en nemen, elkaars gevoelens respecteren, en dus ook toestaan dat de rest graag een bammetje met kaas eet. Toch verzwijgt Marseille dat hij af en toe een kaaskroket snackt, om discussie te voorkomen. Want haar tolerantie heeft grenzen.

Meestal is eten verbindend. Maar waar voeding en ideologie of levensovertuiging samenkomen en er meningsverschillen zijn, kan eten juist tot spanningen leiden. Aangezien onze voedingspatronen ongetwijfeld op de schop gaan, is het mooi dat Meulens en degenen die haar dierbaar zijn zich zo kwetsbaar opstellen en laten zien hoe je een ander in zijn waarde kunt laten. Zelfs bij zoiets principieels als veganisme.

B12-tekort

Spannend is dat Meulens voor het eerst in haar leven de vraag onder ogen ziet of haar gezondheid niet onder haar principes te leiden heeft. Zal er toch iets kloppen van het risico op een B12-tekort waar iedereen voor waarschuwt? Wat gebeurt er als ze haar bloed laat onderzoeken in een B12-instituut?

31 mei om 21.35 uur op NPO 3. Daarna hier terug te zien.

Meer info over B12-supplementen en tips om een happy vegan te worden/blijven vind je hier.

Naar boven