JovannaForFuture: docu over Nederlandse Greta

Toen Greta Thunberg in 2018 begon met klimaatstaken volgden jongeren wereldwijd. Blogs van een aantal van hen komen voorbij. In de jeugddocu JovannaForFuture ligt de focus op de Nederlandse Jovanna, die in een super duurzaam aardehuis woont.

Soms snakt de Nederlandse Jovanna ernaar een keertje te zondigen en een klein toetje te eten. Ze doet het niet omdat er zoveel plastic omheen zit. Tegelijk vindt ze het stom dat het nodig is om bij alles wat ze doet aan het milieu te denken. Want dat doet ze, zo blijkt uit hoe ze leeft en wat ze vertelt. Ze eet geen vlees en woont met haar familie in een “aardehuis” waar ze alle energie die ze gebruiken zelf opwekken. En Jovanna doet nog meer: iedere vrijdag staakt ze voor het stadhuis van Deventer voor het klimaat.

Net als duizenden jongeren wereldwijd is ze geïnspireerd geraakt door klimaatactivist Greta Thunberg. Kinderen kunnen niet stemmen en dan is staken de enige manier om te laten zien dat er iets moet gebeuren. Gegeneerd lachend kijkt de Nederlandse Jovanka naar een filmpje van zichzelf op haar telefoon. Ze hield een toespraak bij een demonstratie en was vreselijk zenuwachtig. Hoe blijft Greta Thunberg toch zo rustig? Na de vakantie gaat Jovanna naar de middelbare school en dan mag ze niet meer staken. Wanneer gaan de volwassenen eindelijk iets doen?

Climate Clips

JovannaForFuture ging tijdens de 20e editie van de Internationale Dag van de Rechten voor het Kind in première op IDFA en is ook te zien op IFFR. In de film komen kort bezorgde kinderen uit landen als Australië, Curaçao en Vietnam voorbij. Ook zij vinden dat er wat moet veranderen. Dit zijn fragmenten uit de Climate Clips die kinderen uit dertig verschillende landen op verzoek van regisseur Mirjam Marks hebben gemaakt. Ze laten hun favoriete plek in de natuur zien, wat het grootste klimaatprobleem in hun omgeving is en wat zij daar aan (willen) doen. Ze zijn op Instagram of hier te bekijken.

JovannaForFuture is 5 april om 19.25 op NPO3.

Naar boven