Othmar Goud wordt gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot en is nu ook biologisch

Othmar Bierbrouwerij uit het Twentse Ootmarsum brouwde al natuurlijke bieren volgens het Duitse Reinheitsgebot. Wat ooit begon als hobby is uitgegroeid tot een familiebedrijf met een gasterij, herberg en zelfs een bierspa. Binnenkort wordt hun pils Othmar Goud biologisch gebrouwen. Het Skal-certificaat hebben ze al ontvangen.

Othmar Goud wordt het eerste biologische biertje van Othmar Bierbrouwerij uit Ootmarsum. Dit Twentse stadje ligt dichtbij de Duitse grens. Niet gek dus dat al hun bier wordt gebrouwen volgens het Duitse Reinheitsgebot. “Dat is een van de oudste warenwetten van de wereld”, vertelt brouwer Guus Kaptein. “Dat houdt in dat je alleen brouwt met de vier basisgrondstoffen: mout, hop, water en gist. Het is een heel natuurlijk proces, we voegen geen suiker of kruiden en specerijen of iets als sinaasappelschillen toe. Wij brouwen op de manier waarop bier vroeger ooit ontstaan is.”
Hobbyproject

Othmar is een familiebedrijf dat begon als hobbyproject van een vader, zoon en schoonzoon. In 1999 begonnen zij met een bierstarterskit in de keuken, vertelt Kaptein. “Dat is langzaam uitgegroeid naar een iets grotere brouwerij op een industrieterrein. Toen het daar uit zijn jasje groeide, werd de huidige brouwerij annex restaurant gebouwd naast de ingang van het openluchtmuseum van Ootmarsum.” Een bijzondere plek, met een eigen plein en naast de gasterij een herberg en de eerste bierspa van Nederland. Daar kun je baden in de grondstoffen van bier.”

Wij brouwen op de manier waarop bier vroeger ooit ontstaan is, daar past biologisch goed bij

Natuurcampings

Natuurcampings uit de omgeving kwamen met de vraag of de brouwers ook biologische bieren konden leveren. Kaptein: “Van daaruit zijn we gaan uitzoeken of dat iets voor ons is. Binnen de brouwerij waren we aan de productiekant niet echt bekend met het concept biologisch, dus we wisten niet precies wat we daarvan moesten verwachten. Op de website van Skal konden we veel informatie vinden. We kwamen tot de conclusie dat het goed bij ons past.”

Dat ze dan ook voor het keurmerk zouden gaan, lag voor de hand. “Het certificaat is een bewijs dat we alles volgens de regels doen. Voor de vertegenwoordigers is het ook gemakkelijker.” Ze moesten wel flink wat tijd investeren in de theorie achter het keurmerk. “Gelukkig is de website van Skal heel goed ingericht, daar kun je heel veel vinden. We hebben daar veel informatie gevonden, bijvoorbeeld over wat er nou precies op een etiket moet staan of waar we de grondstoffen vandaan kunnen halen. Maar ook: hoe moeten we de grondstoffen opslaan? Mogen we het bij de niet-biologische grondstoffen neerzetten of moet het in een aparte ruimte? Omdat we er nog totaal niet bekend mee waren, waren dat kleine dingen waar we tegenaan liepen.”

Het biologische certificaat is een bewijs dat we alles volgens de regels doen.

Vermenging voorkomen

Omdat ze zich van tevoren supergoed hadden ingelezen, waren de belangrijkste zaken al goed geregeld voor de inspectie. “Er waren wat kleine punten die we moesten aanpassen. De inspecteur legde uit hoe we het beter konden doen. Daar zijn we toen gelijk achteraan gegaan.” Op alle grondstoffen is heel duidelijk aangegeven of het biologisch is, om vermenging met niet-biologische grondstoffen te voorkomen. “We hebben de pallets netjes gelabeld, zodat je heel duidelijke aan de buitenkant ziet: dit is bio. Daarnaast houden we in ons administratiesysteem goed bij wanneer de biologische grondstoffen binnen zijn gekomen en wanneer ze zijn gebruikt in de productie. Zo moet alles van product tot grondstof herleidbaar zijn.”

Doordat de brouwerij werkt volgens het voedselveiligheidssysteem HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points) en het Reinheitsgebot, is de stap naar biologisch niet al te groot. Vooral de aankoop van biologische grondstoffen was een zoektocht. “Je bent wel iets beperkter in de grondstoffen die er zijn, vooral bij de hop is er minder biologisch aanbod. We moesten wel echt iets specifieker zoeken naar de soorten die we graag gebruiken en de smaak die we willen creëren.”

Lokaal

Als het biologische bier aanslaat, zou dit beperkte aanbod nog een beperking kunnen zijn om het assortiment met biologische bieren flink uit te breiden. Overigens bestaan er van de vier basisgrondstoffen honderden tot duizenden verschillende varianten. “Door die verschillende soorten en varianten te gebruiken kun je dus heel veel verschillende bieren maken. Of er van de biologische grondstoffen ook zoveel varianten zijn, moeten we nog uitzoeken.”

In eerste instantie zal Othmar Goud vooral in het eigen proeflokaal en gasterij en bij de lokale horeca, campings en slijterijen worden afgezet. “Daarna gaan we het langzaam uitbreiden. Je ziet natuurlijk dat er tegenwoordig steeds meer vraag is naar lokale en natuurlijke producten. Ik denk dat zo’n biologisch bier daar goed bij past. Als het goed aanslaat hier in de regio, dan staan we er voor open om eventueel meer biologische bieren te gaan brouwen.”

Naar boven