Pity: ongemakkelijke tragedie

Pity is een absurdistisch drama met vleugje zwarte humor, over een anti-held die pas gelukkig is als hij verdriet heeft. Medelijden geeft hem een kick en hij is er zo verslaafd aan geraakt dat hij alles doet om weer zielig gevonden te worden.

Het leven van een bemiddelde advocaat wordt beheerst door zijn comateuze vrouw. Mensen vragen voortdurend naar haar welbevinden, en overladen hem met troostende blikken en omhelzingen. Als zij onverwachts ontwaakt, komt daaraan een einde. Onverdraaglijk voor deze nondescripte (naamloze) man.

Hij ontleent juist zijn identiteit aan die ellende, zonder medelijden voelt hij zich leeg. Van buiten blijft hij beschaafd, maar zijn gemanipuleer om weer zielig gevonden te worden neemt ziekelijke vormen aan. Steeds als hij medelijden krijgt, zwelt dramatische muziek aan; hij is eraan verslaafd geraakt.

Tristesse

Deze ongemakkelijke tragedie is verdeeld in akten die worden voorafgegaan door tussentitels. Regisseur Babis Makridis schreef de plotgedreven opvolger van zijn debuutfilm L wederom met Efthimis Filippou (Dogtooth, The Lobster). De prettig overzichtelijke, zonovergoten wereld waarin de door komiek Yannis Drakopoulos gespeelde protagonist zich beweegt, contrasteert met zijn hang naar tristesse, en zijn absurde en langzaam steeds gruwelijker gedrag. Volledige ontsporing lijkt onvermijdelijk.

(geschreven voor IFFR)

Naar boven