Met een waterbesparende douchekop redden we het niet

De overstap naar een plantaardig leven is in strijd met alles wat ze vroeger leerden, vertellen kookgek Lisette Kreischer en acteur Miro Kloosterman. Toch kunnen ze prima zonder vlees en zuivel.

‘De sterkste man van Duitsland is ook vegan, wist je dat?’, vraagt Miro Kloosterman aan Lisette Kreischer. Miro is acteur en model (hij speelt Thijs Kramer in GTST) en prijkte vanwege zijn titelrol in de musical The Bodyguard met zijn gespierde torso op de cover van Men’s Health. 100 procent succesvol veganistisch spierenvoer, stond erbij. Lisette schreef inspirerende kookboeken als Groente uit zee en Plant Power en is medeoprichter van The  Dutch Weed Burger.

Miro Kloosterman vegan‘Jij hebt echt een vak geleerd’, lacht ze tegen Miro. ‘Ik zou niet weten wat ik anders had gedaan. Genieten van veganistisch eten en die kennis delen is echt mijn levenspad, mijn verhaal wat ik in deze wereld kan vertellen.’ Ze vindt de zin op zijn Instagram-profiel, All is one and one is all, helemaal vegan. ‘Voor mij is dat de essentie: ik zie écht geen verschil tussen mensen en dieren.’

Onder Miro’s 27,6K Instagram-volgers zitten veel jongeren. Regelmatig post hij over veganisme en klimaat, misschien dat hij hier en daar een zaadje plant: ‘Hopelijk gaan mensen inzien dat de vee-industrie de grootste boosdoener is. Met een waterbesparende douchekop alleen redden we het niet. Zolang je vlees en zuivel blijft eten, is het een never-ending story.’ Soms lukt het en nemen mensen zijn levensstijl over. Dat hij meestal zijn eigen eten meeneemt (bijvoorbeeld naar zijn werk), roept altijd vragen op. ‘”Waarom eet je dat? Wat is het recept? Wil je me tips geven? Je moet eens een schrijven”, hoor ik nu enorm veel. Misschien ga ik dat wel eens doen.’

Veganistische hond

‘Voed jij je hond ook veganistisch op?’, vraagt hij met een blik op Pooh, die gezellig aan haar voeten ligt. ‘Zes jaar gedaan’, knikt Lisette. Op aanraden van de natuurlijke dierenarts geeft ze nu af en toe vlees. Met pijn in het hart. Miro, die enorm veel over voedingsstoffen en gezondheid blijkt te weten, tipt een aantal stofjes dat honden niet zelf kunnen aanmaken. Er is zoveel mogelijk, het is niet nodig om vlees of zuivel te eten, betoogt hij.

‘Om te voorkomen dat je een vitamine B12-tekort krijgt, kun je een supplement nemen. Dat geven ze in de veehouderij ook aan het vee.’ ‘Precies, haal die middle man eruit’, knikt Lisette. ‘Vissen krijgen hun omega 3 binnen door het eten van algen. Eet dus geen vis, maar zeewier of algen, zoals spirulina.’

Geborgenheid

Dierenleed is voor beiden een drijfveer, maar voor Lisette de belangrijkste. ‘Toen ik in groep 8 ontdekte dat ik al die jaren dieren had gegeten, was ik helemaal van de kaart. Het kwam er echt niet meer in.’ Het thuisfront steunde haar. Ze at gewoon mee, alleen vegetarisch. Vanaf haar twintigste is ze onze eetcultuur gaan “veganiseren” en op zoek gegaan naar alternatieven.

‘Het was een eyeopener dat de smaak van vroeger en die geborgenheid en gezelligheid allemaal bij elkaar horen. Mensen denken dat veganisme betekent dat je alles wat je kent moet veranderen en alleen nog chiazaad kunt eten. Dat is helemaal niet nodig. Je hoeft niets tekort te komen. Je krijgt er juist iets bij, namelijk dat het goed is voor je lijf en de wereld.’

Weerstand

Lisette Kreischer Planten uit zeeMet The Dutch Weed Burger, een smakelijke 100 procent plantaardige hamburger verrijkt met zeewier, probeert Lisette notoire vleeseters tot het veganisme te verleiden. Komend voorjaar openen zij en haar compagnon een weedburgertent in Amsterdam. Toch blijft het vechten.

‘Je hebt altijd te maken met weerstand en een voedselcultuur van industrialisatie en subsidiestromen. Dan kom ik daar als eenpitter: planten zijn leuk! Als ik wetenschappers die promelk zijn vertel dat er in zeewier ook calcium zit, worden sommigen heel boos. Er zit zoveel geloof in dat systeem. Want melk is exportproduct nummer één.’ Ze vindt het mooi dat Miro zo overtuigend is. ‘Hij bereikt een volledig andere doelgroep dan ik. We hebben de mainstream nodig.’

Opvoeding

Gezondheidsproblemen – de ziekte van Lyme, ontdekte hij later – leidden ertoe dat Miro vegan werd. ‘Op aanraden van een veganistische vriendin ging ik het 80-10-10-dieet volgen, dat raw én vegan is. Daar voelde ik me heel goed bij.’ Het knaagde nog wel in zijn achterhoofd: je hebt vlees nodig. ‘Zo ben je toch opgevoed.’ En medici adviseerden dat ook. ‘Dat was best moeilijk, want ik weet dat veel mensen genezen doordat ze géén dierlijke producten meer eten. Ik weet niet of iedereen vegan kan worden, maar zeker veel méér mensen.’

‘Ik wil graag geloven, dat iedereen het kan’, zucht Lisette. ‘Af en toe vind ik het lastig dat wij mensen, die zo briljant zijn, zulke domme dingen doen. Ik wil niet bijdragen aan dierlijk of menselijk leed. Veganisme is een ondersteunende manier van zijn en leven voor de aarde en het helpt ook nog onze klimaatproblemen oplossen. Dat is een mooi geschenk in deze rare, snel veranderende wereld. En het is nog smakelijk ook.’ ‘Het komt wel’, denkt Miro. ‘Binnen nu en tien jaar zal er een gigantische shift plaatsvinden, dat weet ik zeker.’

Lactose-intolerant

De melklobby is echter sterk. ‘Na veel moeite wordt er eindelijk groente en fruit op school uitgedeeld, komen die melkpakjes ook weer terug!’, zucht Lisette gefrustreerd. ‘Ik moest mijn pakje absoluut opdrinken, anders kreeg ik mijn calcium niet binnen, werd gezegd. Maar toen ik daarmee stopte, miste ik niets.’ Zonder dat ze het weten zijn veel mensen, net als hijzelf, volgens Miro lactose-intolerant.

‘Het is ook helemaal niet goed voor je botten. In landen waar de meeste melk wordt gedronken, komt osteoporose het vaakst voor.‘ ‘Los daarvan, op ethisch vlak: we halen een mannetjeskalf weg bij de moeder en stoppen hem in de bio-industrie, voor ons vlees en onze melk’, reageert Lisette verontwaardigd. Instemmend geknik van Miro.

Toch is er perspectief denken ze, want melk lijkt minder beladen dan vlees. ‘Ietsje, want vlees is natuurlijk een cultuurding’, zegt Lisette. ‘Ik ben een man, ik heb het nodig, kreeg ik op al die festivals waar we met de Weed Burger stonden als argument. Melk kunnen ze gemakkelijk laten staan. Ik zie veel mannen die af en toe biologisch vlees eten, maar verder plantaardig proberen te leven. Vrouwen stappen gemakkelijker over naar vegetarisme.’

Naar boven