What’s That Sound: 013, Tilburg

Elke maand vertelt een geluidstechnicus wat hij/zij daar toch allemaal uitvreet achter die knopjes en schuifjes. Deze keer: Wil van Beek (42) van 013, Tilburg.

Werkte je ook bij 013-voorloper ‘t Noorderligt?
“Ja, ik ben daarin verzeild geraakt doordat ik geluidsman was van RK Veulpoepers BV. Zij hebben ’t Noorderligt destijds opgezet.”

Nachtmerrie?
“Willy Deville riep een collega het podium op omdat het monitorgeluid volgens hem niet deugde. Deville had ‘s middags zelf geweigerd een fatsoenlijke soundcheck te doen –hij gaf ons drie minuten. Gelukkig deed het die collega niets. Mij lijkt het afschuwelijk en plein public afgezeikt te worden.”

Een band brengt vaak zijn eigen geluidsman mee. Wie kan beter thuisblijven?
“Dat soort dingen verdring ik meestal. Metal-shows zijn vaak belabberd. Die geluidsmensen staan de hele dag te mixen zonder dat ze enige rust hebben. De hoofdact is dan vaak ‘nog zo’n bandje’.”

Wie zie je graag terug?
“De dame die David Byrne mixte. Echt geweldig, zo slim uitgedacht. Eerst word je volledig overdonderd door de oude Talking Heads nummers, echt vet. Daarna speelt er een strijkorkestje, waar het volume van de band aan wordt aangepast, zodat je de strijkers altijd blijft horen. Dat is precies zoals het moet: je gunt het publiek even rust en gaat vervolgens verder met een gehalveerd volume.”

Droom?
“David Byrne; daar moet ik wat moois van kunnen maken.”

Goede herinnering aan…
“Eigenlijk overal wel aan. Bij Good Charlotte… O, daar werd trouwens een glas bier over de mengtafel gegooid. De kanalen stonden gelukkig op mute, dus het sputterde alleen een beetje. Anders klinkt er keihard lawaai over de PA. Nu was het na tien minuten weer ok, maar na een voltreffer heeft de boel wel eens een uur stilgelegen. Idioot dat mensen een kaartje kopen en dan met bier gaan gooien – gericht hè. Rowen Hèze heeft speciale bierkappen om de apparatuur te beschermen. Ik heb zelfs een idioot gezien die onder de bierkap door bier over de mengtafel gooide. Een leuk voorbeeld is Insane Clown Posse. Zij gooien en trappen flessen Cola Light – zo’n 350 liter – op de meest prachtige manieren de zaal in. Daarop ben je voorbereid, maar ik heb mijn hart vastgehouden.”

Naar boven