What’s That Sound: Tivoli, Utrecht

Elke maand vertelt een geluidstechnicus wat hij/zij allemaal uitvreet achter die knopjes en schuifjes. Deze keer: Allert Aalders (35) van Tivoli (De Helling en Oude Gracht), Utrecht.

Verschilt de akoestiek van de twee Tivoli-locaties?
“Tivoli Oude Gracht is ontzettend moeilijk; het is een oude kerk met heel veel galm. De Helling is juist gemakkelijk; alles komt concreter en duidelijker uit de speakers.”

Gevaren van het vak?
“Vele: verslaving aan van alles door het nachtleven, het werken met elektriciteit, het je vertillen aan al die zware spullen. Om nog maar niet te beginnen over omvallende apparatuur waardoor je van alles kunt breken. Tien jaar geleden was je een stoere vent als je een vrachtwagen in je eentje uitlaadde, sinds de ARBO-wet tikken collega’s je daarvoor op je vingers.”

Nachtmerrie?
“Dat ik mijn gehoor kwijtraak. Ik draag ten alle tijden oordoppen, tenzij ik aan het mixen of soundchecken ben. Iemand uit mijn persoonlijke omgeving heeft een gehoorbeschading opgelopen die dermate erg is dat hij geen geluid mag doen voor al te luide bands. Vreselijk.”

Droom?
“Kraftwerk. Misschien valt er niet eens zoveel aan te mixen, maar het is altijd mijn grote voorbeeld geweest: ik zat zelf in technoband Human Beings. Ik heb graag het idee dat ik met een geweldige band werk. Als ik zonder al te veel betrokkenheid mijn kunstje zou moeten doen, zou ik het niet volhouden. Plezier is essentieel.”

Wat ging mis en werd mooi opgelost?
“De roadies van Fear Factory deden alsof ze heel geroutineerd waren, maar toen ze de apparatuur aanzetten sprong de aardlekschakelaar eruit. Ze freakten uit: no show, no show. Het kwam doordat Amerikaanse stekkers maar op één manier in een Nederlands stopcontact passen, maar ze eisten dat de huiselectricien erbij kwam. Toen hebben we iemand wat meters omgehangen en gezegd dat hij bevoegd was. Hij hoefde alleen maar de stekkers om te draaien.”

Naar boven