Wat vertellen de bijen ons?

Volgens regisseur Taggart Siegel berichten de media steeds maar niet op de goede toon over colony collapse disorder – ook wel de bijenverdwijnziekte. Wie ‘Queen of the Sun: What Are the Bees Telling Us?’ ziet, begrijpt: “Dit is een noodsituatie.”

“Wij sterven uit, tenzij jullie veranderen. Dat is de spiegel die bijen ons voorhouden”, stelt Taggart Siegel, inmiddels zelf toegewijd imker. De implicaties voor de mens besefte hij pas, toen hij op een citaat stuitte van Albert Einstein: “Als de bijen van onze planeet verdwijnen, heeft de mensheid nog maar vier jaar te leven.” Siegel: “Ik heb zelf kinderen en de wetenschap dat bijen op grote schaal sterven beangstigt me. De opwarming van de aarde is een belangrijk probleem, maar tornado’s en andere gevolgen daarvan vormen een minder grote bedreiging dan dit.”

Het citaat bracht hem terug bij Rudolf Steiner, bij wie Siegel ook al uitkwam voor zijn vorige film, The Real Dirt on Farmer John. “Het is grappig dat Farmer John in The Real Dirt juist bezig is met zijn bijen, op het moment dat er een vliegtuigje pesticiden over hem uitsproeit. Het negatieve effect van pesticiden is een van de verklaringen voor dit probleem.” Steiners ideeën over biologisch-dynamische landbouw worden gepresenteerd als een van de oplossingen. “Zo komt alles bij elkaar.”

Bijen

Ook de op steeds grotere schaal toegepaste monoculturen spelen een rol in de bijensterfte. “Wereldwijd bestaan er immense velden waar maar één gewas groeit, verder helemaal niets. Bijen kunnen er niet leven, vandaar dat ze er door commerciële imkers naartoe worden gebracht, om de gewassen te bestuiven. Als bijen uitsterven, dan stort die hele tak van de voedselproductie in.”

Toch doen we niets om het systeem van de bijen te ondersteunen. Sterker, we doen ze van alles aan. “De koninginnen worden door commerciële imkers gefokt, net als varkens en kippen, waardoor ze alle vitaliteit verliezen en steeds meer verzwakken. Ze krijgen steroïden om niet ziek te worden. In plaats van honing krijgen ze maïssiroop, die genetisch is gemanipuleerd.”

Behalve alarmistisch is Queen of the Sun ook een ode aan de bij en de niet-commerciële bijenhouders. “Een bijenkorf staat voor wijsheid en liefde. Als je bijen goed bestudeert, ontdek je dat ze echt een hoger bewustzijn hebben.”

One Response

Comments are closed.

Naar boven