Green Lizard: Grunge, is dat een soort muesli?

In 1994 pleegt Kurt Cobain, zanger van Nirvana, zelfmoord. Toevallig beginnen vijf jongens uit Tilburg in datzelfde jaar de band Green Lizard. In de serie Marlboro Flashbacks brengt Green Lizard een eerbetoon aan Nirvana.

Het waren vooral de reacties op de dood van Nirvana-zanger Kurt Cobain, in april 1994, die bij de leden van de Nederlandse groep Green Lizard verbazing oproepen. “Eigenlijk schrok ik vooral van die verhalen over fans die ook zelfmoord pleegden,” zegt gitarist Willy Tjong Ajong. “Dat gaat me veel te ver.”

Bassist Jan Jaap Onverwacht vult aan: “Nirvana was een bandje van mij en mijn vrienden en opeens wordt op het NOS Journaal het woord grunge uitgelegd aan een stel vijftigplussers. Van Kooten en De Bie maakten er grapjes over: grunge , is dat een soort muesli?” Willy: “Terwijl die term gewoon is verzonnen door de media. Ze hebben bands uit Seattle met een bepaalde kledingstijl een naam gegeven. Volgens mij dragen ze die grote kisten alleen maar omdat het daar zo koud is.”

Net als zijn broer, was zanger Remi Tjong Ajong in een poolcafé toen hij hoorde dat Cobain zelfmoord had gepleegd: “Ik geloofde het eigenlijk pas toen ik het op MTV zag. Voor mij stortte de wereld niet in of zo. Ik vond het vooral heel erg voor zijn kind.”

Milkshake

De derde broer en tweede gitarist, Brian, hoorde het nieuws van de man bij wie hij de kranten voor zijn krantenwijkje kwam ophalen: “Toen hij zei dat Cobain nog maar 27 was, dacht ik, als hij zijn leeftijd weet, dan moet het wel kloppen. Ik vond het wel onwezenlijk, maar toen de drummer van Toto stierf, was ik meer van slag.” Drummer Roeland Uijtdewilligen kan zich niet herinneren waar hij was: “Ik ben ook geen fan van Nirvana, eigenlijk ben ik alleen fan van Bad Brains.”

In de serie Marlboro Flashbacks spelen Nederlandse groepen het repertoire van hun favoriete artiest of band. Voor Green Lizard (met uitzondering van de drummer) is dat Nirvana. Laten we aan de hand van een paar vragen eens testen of ze wel echt fan zijn. De eerste single van Nirvana, Love Buzz, is een cover van het Nederlandse Shocking Blue. Dat weten ze. Maar ze komen niet op de naam Fecal Matter, het bandje waarin Cobain speelde voor Nirvana.

“Ik weet wel dat hij graag in de Melvins wilde spelen”, beantwoordt Brian de volgende vraag voordat hij gesteld is. Dat Cobain om een milkshake vroeg toen hij (na een zelfmoordpoging) bijkwam uit een coma, is nieuw voor ze. Van de acht vragen, weet Green Lizard er zes goed te beantwoorden. Niet slecht.

Stembanden

Op Green Lizards album Identity staat één cover. Niet van Nirvana, maar van The Police. Omdat Grof Geschut al een ‘flashback to The Police’ had gedaan, kwam Green Lizard uit op Nirvana. “De enige andere band die in aanmerking kwam.”

Ze bereidden zich voor door de nummers simpelweg na te spelen. Bij twijfel zochten ze de partituren op in de bibliotheek. Remi: “We hebben maar heel weinig toegevoegd, behalve hier en daar een break. De muziek van Nirvana is praktisch perfect, daar kom je niet aan. Je gaat geen strijkorkest toevoegen.”

Misschien dat de teksten wel hier en daar afwijken, Remi heeft namelijk problemen om ze te onthouden. “Als je meezingt met een nummer, let je eigenlijk niet zo op de teksten.” Cobains zangstijl blijkt niet zo bevorderlijk voor de stembanden van Remi, die daar afgelopen jaar aan is geopereerd en enige tijd niet kon zingen. “Het gaat nu wel weer goed, maar ik probeer Kurt meer na te doen dan goed voor me is. Dat komt doordat zijn stijl het beste bij de muziek past. Als je de liveopnamen in Paradiso hoort, is het eigenlijk vooral gekrijs. Bij MTV Unplugged bleek hij ook heel mooi te kunnen zingen.”

Speelgoedgitaar

De band doet slechts twee nummers van Bleach, het debuutalbum van Nirvana. Roeland: “Toen we ze gingen spelen bleken die nummers allemaal wat onvolwassen te zijn. Bij hen was het nog wel charmant, maar dat haal je in een cover natuurlijk nooit terug. Ik ontdekte bij liveopnamen wat een enorme energie ze eigenlijk hebben. Maar ik heb wel vaker dat ik er pas achter kom hoe goed een band is, als ze al uit elkaar zijn.”

Roeland merkt duidelijk verschil tussen de eerste drummer, Chad Channing (op Bleach) en de tweede: Dave Grohl. “Ze hebben heel andere drumpatronen. Je hoort op liveopnamen dat zelfs Grohl van sommige nummers van Bleach niets meer kan maken.”

Nirvana sloeg na een optreden vaak de boel kort en klein. Sommige teksten zijn behoorlijk deprimerend, dus heeft Remi een speelgoedgitaar en -drumstel gekocht, voor het geval dat. Het speelgoed heeft het eerste concert, in het Utrechtse Stairway to Heaven, overleeft.

Green Lizard flashback to Nirvana.

Naar boven