Movies That Matter Online: Earth

Movies That Matter gaat deels online door. In ‘Earth’ gaat de mens met shovels, graafmachines, gigantische boren en andere imposante gevaarten de Aarde te lijf. In een tijd dat grond en hulpmiddelen steeds schaarser worden, is het onherroepelijk opgebruiken en aantasten daarvan steeds simpeler geworden.

In 2006 maakte Nikolaus Geyrhalter het onthutsende Our Daily Bread, een commentaarloos en beeldschoon portret van de klinische, doorgeschoten technologische wereld achter onze voedingsindustrie. Het opende destijds bij velen de ogen. Ook zijn nieuwe documentaire Earth biedt veel stof tot nadenken. Met shovels, graafmachines, gigantische boren en andere imposante gevaarten gaat de mens hierin de Aarde te lijf.

Geprikkeld door de term Antropoceen, focust Geyrhalter op de enorme hoeveelheden aarde die de mens verplaatst (meer dan door de natuur wordt verplaatst) en de wonden die de mens daarmee aanbrengt op de huid van de Aarde. Hij filmt dagbouw in Hongarije (bruinkool) en Spanje (zilver), het boren van een nieuwe treintunnel bij de Brennerpas en nog wat staaltjes van menselijk vernuft. Het meest ijzingwekkend is de opslag van nucleair afval in een voormalige zoutmijn – dat blijkt niet zo veilig als gedacht.

Honger

Interessant is dat hij zich richt op de uitvoerenden. We zien ze aan het werk in hun onwerkelijk grote machines. Een van de Amerikanen die in Californië bezig is een complete berg af te graven voor een woonwijk, zegt dat het een dagelijks gevecht is met zijn machine die hem voortdurend op zijn donder geeft. Een Italiaan in de marmermijn van Carrara is verslaafd aan de adrenaline van het altijd op de loer liggende gevaar. De Aarde geeft zijn schatten namelijk niet altijd zonder verzet prijs.

De werkers zijn ook trots: op de techniek, op de enorme schaal waarop ze werken. Velen zeggen dat het zo bijzonder is dat zij de eerste mensen zijn die bepaald materiaal zien. Tegelijk is iedereen sceptisch over de koers die wordt gevaren: de honger naar meer, de schijnbare vooruitgang. Het enorme tempo waarin de mensheid de laatste jaren, met behulp van allerlei technologie en techniek, die enorme honger kan bevredigen, stemt niet vrolijk. In een tijd dat grond en hulpmiddelen steeds schaarser worden, is het onherroepelijk opgebruiken en aantasten daarvan steeds simpeler geworden.

Earth is 20 t/m 28 maart te zien op Movies That Matter Festival Online.

Naar boven