De nieuwe generatie zonnepanelen – breder inzetbaar en duurzamer

Volgend jaar komen er Nederlandse lichtgewicht zonnepanelen van Solarge op de markt die duurzamer en circulair zijn. Door het lage gewicht neemt het potentieel aan geschikt dakoppervlak enorm toe.

Door allerlei ontwikkelingen zal de inzet van zonne-energie de komende decennia enorm gaan groeien. Nu komen zonnepanelen nog grotendeels uit China, maar dat is hard aan het veranderen. Er is volgens Gerard de Leede, Chief Technology Officer bij de Nederlandse start-up Solarge, een revival van solar productie in Europa.

‘EU-commissaris voor Energie Kadri Simsom heeft letterlijk gezegd: solar moet terug naar Europa, whatever it takes. Door het investeringsbeleid te steunen moet die solar supply chain weer landen in Europa, maar dat is een proces van jaren, want men heeft jarenlang de markt laten weglopen naar China.’ Zonne-energie is belangrijk voor het slagen van de energietransitie, maar draagt óók bij aan de Europese energiezekerheid.

Circulair

Gerard de Leede Solarge zonnepanelenSolarge zal de veel duurzamere en circulaire zonnepanelen naar verwachting volgend jaar op de markt brengen. Bijzonder is dat de panelen niet van glas zijn maar van kunststof, waardoor ze ongeveer de helft minder wegen. Hierdoor kunnen daken met minder stevige dakconstructies ook benut worden voor elektriciteitsopwekking, denk aan datacenters, distributiecentra en andere bedrijfsgebouwen maar ook carports. Het gaat om aanzienlijke oppervlaktes, geschat wordt zo’n honderd vierkante kilometer.

De energieopbrengst en levensduur is vergelijkbaar met die van conventionele zonnepanelen, alleen zijn ze een stuk minder vervuilend dan de conventionele. Bovendien zijn ze recyclebaar. Alleen in Nederland wordt al verwacht dat de inzet van zonne-energie de komende dertig jaar met een factor tien tot twintig zal groeien. Aan het einde van hun levensduur moeten al die panelen weer worden vervangen. Hergebruik van de grondstoffen is eigenlijk noodzakelijk, maar dat gebeurt nu nauwelijks.

CO2-besparing

Solarge brengt daar verandering in, net als in de voetafdruk van de panelen zelf. Die gaat namelijk enorm omlaag. De Leede: ‘Als je een zonnepaneel in China maakt zoals dat nu gebeurt, dan bespaar je met de energie die je gaat opwekken stroom en gas uit. De CO2-uitstoot die bij de productie is uitgestoten heb je er in drie jaar uit met de besparing op je dak. Dat is nog steeds heel aardig, want vanaf jaar drie ben je elk jaar bezig met besparen. Maar je duwt nog wel extra CO2 de lucht in om die panelen te maken. Die drie jaar kan met de techniek van Solarge terug naar drie maanden.’

zonnepanelen duurzaam circulairDe verduurzaming van de zonnepanelenindustrie is ontzettend belangrijk, zeker gezien de verwachte groei. ‘Wij hebben berekend dat als we nu niet aan de rem trekken, we in 2035 net zoveel CO2 uitstoten als de wereldwijde aluminiumindustrie. Dat moet echt voorkomen worden.’

De hoge voetafdruk van Chinese panelen zit hem grotendeels in de productie van zonnecellen, die voornamelijk worden geproduceerd met kolenstroom. China probeert daar wel verandering in te brengen, maar dat gaat langzaam. Ook daarom is het opschalen van een Europees aandeel in de productie belangrijk: er is veel vraag naar duurzamer geproduceerde zonnecellen.

Marktpeil

Hoe interessant de panelen van Solarge vanuit financieel oogpunt zijn voor vastgoedeigenaren en andere mogelijke afnemers is volgens De Leede afhankelijk van recente en toekomstige ontwikkelingen. Zowel de stroomprijzen als de hoogte van de subsidies zijn aan verandering onderhevig. ‘Een tijd lang daalden de prijzen in de solar sector, dus elk jaar werd er een stukje subsidie afgebouwd. Alleen zijn de prijzen van panelen door covid en de oorlog in Oekraïne significant gestegen. Ook de prijzen van grondstoffen zijn gestegen. De andere kant is natuurlijk dat de waarde van stroom is gestegen. Het is in zoverre onzeker wat het marktpeil van de panelen is.’

Chinese panelen zijn overigens ook duurder geworden. Sowieso verwacht De Leede geen problemen met de afzet. ‘De verwachting is dat we de vraag niet aan kunnen. De markt zit hierom te springen.’

Naar boven