Red Hot Chili Peppers, altijd raak

Bijna 25 jaar bestaan ze en hun liveshows blijven even vlammend en dynamisch. Enkele generatie gingen uit hun dak op de geniale Red Hot Chili Peppers.

1983, Kit Kat Club, Los Angeles

Stuiterend van de speed is het kersverse kwartet hoofdact in een striptent die ook rockbands programmeert. Niet te lullig om de schaars geklede animeermeisjes te vergezellen, verschijnen de Red Hot Chili Peppers naakt bij de toegift. Of niet helemaal: aan hun lid hangt een enorm lange witte sportsok. Het fallussymbool wordt al gauw hun handelskenmerk, dat ondanks veelvuldig heen-en-weer-gespring – zover bekend – nooit is afgegleden. Hier spelen de Peppers voor het eerst Hendrix-cover Fire.

1985. Rockpalast, Duitsland

Pas in 1988 spelen de Peppers in Nederland, bewoners van de grensstreek zien ze op de Duitse televisie in het voorprogramma van funkgoeroe George Clinton. Hij produceert hun tweede album Freaky Styley, zijn eerste ‘witte’ band. ‘Rock out with your cock out’, roept de seksueel immer ongeremde zanger Anthony Kiedis zijn publiek toe, om dit bij de toegift zelf in praktijk te brengen (wederom met sok). Hun naakte lichamen zijn dan nog ongetattoëerd. Enkele jaren later neemt onze eigen Hanky Panky, met wie Anthony nog hachelijke avonturen beleeft in de jungle, de jongens flink onder handen.

1989. Uitmarkt, Amsterdam

‘Zijn er ook een condooms die over het monument passen?’, vragen de Peppers zich af tijdens een gratis concert op de Dam. Het NOS-Journaal wijdt er zelfs een item aan. Jonge querulanten uit de provincie verkneukelen zich over Kiedis’ kekke rokje en bassist Flea’s knalfelle broek vol speelgoedbeesten. Oude getrouwen die treuren om de aan een overdosis bezweken gitarist Hillel Slovak zien voor het eerst (in Nederland) zijn vervanger – de piepjonge John Frusciante – en hebben er op slag een gitaarheld bij. Geen enkel voorteken wijst erop dat ook deze fris en fruitige jongeling een paar jaar later bijna aan heroïne ten onder gaat.

1994, Woodstock

De Peppers komen op het idiote idee om als gloeilamp te verschijnen. Het brandende peertje op hun kop laat nauwelijks geluid door en is uitermate warm. Geen aangename vuurdoop voor Jane’s Addiction-gitarist Dave Navarro, die sowieso al peentjes zweet van de zenuwen. Als ode aan Jimi Hendrix, die op het originele Woodstock het Amerikaanse volkslied tot anti-Vietnamsong omtoverde, verschijnen ze nu eens niet gesokt maar wit gekostumeerd en met Afro-pruik voor hun toegift (wederom: Fire).

1999, Woodstock

Na een soort gebed met Tibetaanse monniken ontkleedt Flea zich volledig en betreedt poedelnaakt en wild springend het podium. Later geeft hij de mannelijke bezoekers een reprimande: in plaats van te genieten van de vele blote vrouwenborsten kunnen veel heerschappen het niet laten link te graaien en knijpen. Anthony probeert een nieuwe traditie toe te voegen aan het naaktlopen, door de modder glijden en apestoned worden. Of alle menstruerende dames hun tampons willen uitrukken en het podium opslingeren, is zijn verzoek. Om te vervolgen: ‘I mean it!’ Bij de inmiddels klassieke toegift (Hendrix’ Fire) – met fraaie solo van verloren zoon Frusciante – stookt het publiek toepasselijk genoeg het ene na het andere vuurtje.

One Response

Comments are closed.

Naar boven