Rockposters Vera

Het alternatieve Groninger poppodium Vera maakt al 25 jaar voor ieder vuig bandje of Zienema-avondje een uniek affiche. Zo geliefd dat het nauwelijks publiciteit opleverde: als de vrijwilligers ze niet meenamen, deden de bezoekers het. Driehonderd affiches zijn nu vereeuwigd in Rockin’ on Paper.

Zoals de titel al zegt, gaat Rockin’ on Paper, The Vera Club: A History in Posters over meer dan alleen de fantastische affiches die voor deze legendarische club zijn gemaakt. Aan de hand van anekdotes van trouwe bezoekers, vrijwilligers en muziekhelden als Kim Gordon, Lou Barlow en Mick Collins wordt ook een geschiedenis van dit roemruchte podium geschetst.

Veel artiesten hebben een warm plekje in hun hart voor Vera. Kim Gordon van Sonic Youth: “Het publiek in Vera was luidruchtiger en ruiger, ze wisten hoe ze lol moesten hebben.” Dat de op de affiches vermelde informatie niet altijd klopte – zelfs de bandnaam werd soms verkeerd gespeld – was ze dan ook snel vergeven.

Als je die heerlijke affiches zo bij elkaar ziet, valt naast de grote experimenteerdrift de bereidheid tot monnikenwerk op. Veel posters hebben afwijkende contouren en zijn handmatig uitgesneden. Soms steekt een lichaamsdeel uit. Andere posters hebben de vorm van een gitaar (voor Carnival Art) of een kinderpop (voor Magnapop). Wat een engelengeduld! En wat te denken van het uitgesneden mannelijke geslachtsdeel met door de eikel een écht sleutelhangertje met daarop de bandnaam (voor Genitortus)?

Picasso

Andere favorieten: de 320 pleisters die op 80 Mute Drivers affiches zijn geplakt. En natuurlijk de zeefdruk voor Giant Sand, waarover toen die nog nat was zand is gestrooid. U begrijpt, ‘The chief enemy of creativity is good taste’, het credo van Picasso dat de trappen naar Vera’s zeefdruk siert, viert hoogtij in het eigenzinnige Vera.

Rockin On Paper. The Vera Club: A History in Posters. Initiatiefnemers zijn de voormalige Vera-zeefdrukkers Niek Schutter en Ricky van Duuren. In de jaren 80 en 90 maakten ze honderden posters.

Naar boven