De Tostifabriek: de eerlijkste tosti
Men neme wat kaas, wat brood en eventueel wat ham. Even het tosti-ijzer in, et voilá: een overheerlijke tosti. Tien minuutjes werk, een kind kan de was doen. Toch? De Tostifabriek wilde laten zien hoeveel bloed, zweet en tranen er aan die simpele basisingrediënten voorafgaan. Een prachtig fotoverslag van Dinand van der Wal (tekst is van mij).
Dertien jonge kunstenaars en een legertje vrijwilligers hebben zeven maanden lang keihard gezwoegd in een (zelfgebouwde) levende installatie middenin Amsterdam: een graanveld, twee verblijven voor twee varkens en drie koeien en een ruimte die fungeerde als toonbank, keuken en kaasmakerij.
Loeien
Het is niet onopgemerkt gebleven. Het begon met de komst van koe Els naar het voormalige Stork-terrein in Amsterdam-Oost. Els had verdriet – haar kalf was niet meegekomen. Dat uitte ze door te loeien. Dag en nacht lang. Want koeien slapen maar twintig minuten. Dat was nieuw voor initiator Sascha Landshoff. Niet dat alle melkkoeien van hun kalf worden gescheiden en daar enkele dagen om loeien. Daarna houdt het weer op.
De buurt, die uiteraard gek werd van het geloei, had lak aan deze informatie en roerde zich in verschillende media. Op Facebook en twitter werden volop ongenuanceerde en soms valse argumenten afgevuurd. Wat ook de maanden erna nog bleef terugkomen: moet dit van onze belastingcenten? Maar deze dynamische, jonge kunstenaars snoepen niet uit de subsidieruif: het project is gefinancierd met crowdfunding (opbrengst: 18.309 euro van 204 donateurs).
Crux
Met name de reactie van een zure mevrouw op de lokale zender AT5 was hilarisch: wat als kinderen ontdekken dat die schattige varkentjes straks op hun tosti zitten? En toen moest de storm aan reacties die losbarstte rond het moment dat de varkens Max en Wim naar het slachthuis zouden gaan nog komen. Waar veel mensen het onethisch vonden, snapten veel ouders, buurtgenoten en andere sympathisanten wel dat dit juist de crux van het hele project is: dat mensen zich niet meer realiseren welk wonder er voorafgaat aan het eten op je bord.
De Tostifabriek heeft mensen daarvan met dit bewonderenswaardig zorgvuldig uitgedachte en uitgevoerde project bewust willen maken. Dat veel mensen nog steeds de ogen sluiten voor de zeer nare kanten van onze voedselproductie, doet daar niks aan af.
Landshoff heeft laten vallen dat hij en zijn club wilde plannen hebben voor een vervolgproject.
De Tostifabriek
Tosti van 25 euro
Wie had dat gedacht? Dat mensen lang in de rij willen staan voor een (genummerde en mooi verpakte) tosti van 25 euro? Toch is het zo. Stellen en gezinnen delen er liefdevol één (of twee). Even wordt er niet gepraat, maar echt geproefd. Ham en kaas van de varkens en koeien die ze van naam kenden en af en toe kwamen knuffelen, brood van het graan dat ze zelf hebben zien groeien. Hyperbewust zijn van wat je eet. Doel bereikt.
One Response
Comments are closed.