Als de biologische markt aantrekt, is Squeeze & Freeze er klaar voor

Op dit moment is de vraag naar biologisch bevroren fruit of biologische fruitpuree nog niet zo groot. Squeeze & Freeze uit Zundert hoopt dat die markt in de toekomst aantrekt. Met een Skal-certificering op zak zijn zij er in ieder geval klaar voor!

Polproduct handelt in bevroren fruit en maakt fruitpuree voor de voedingsverwerkingsindustrie. Daarnaast teelt Polproduct fruit in het buitenland. Bij de start in 1958 verhandelde het bedrijf vooral fruit uit Polen naar West-Europa, vandaar de naam. Sinds vorig jaar is er bij het hoofdkantoor in Zundert een verwerkingslijn voor de productie van hoogwaardige puree en sap geopend: Squeeze & Freeze. Een langgekoesterde droom van het team ging in vervulling.

De productiefaciliteit kan 10 ton per dag verwerken, slechts een fractie van de totale business van Polproduct. Bij Squeeze & Freeze gaat het meer om kwaliteit dan om kwantiteit, vertelt Romy Baath, kwaliteitscoördinator bij Polproduct. “We maken puree van de hoogste kwaliteit. Je kunt het een niche noemen.”

Voorbereid

Squeeze & Freeze krijgt zelden verzoeken of hun producten ook biologisch verkrijgbaar zijn. “Toch hopen wij dat de vraag naar biologisch gaat aantrekken, daar willen we op voorbereid zijn”, zegt Romy. “We willen graag toegang tot nieuwe markten krijgen. Daarom vinden we het belangrijk dat we onze klanten kunnen laten zien dat we gecertificeerd zijn en we het volgens de boeken doen.”

“Het bio-certificaat van Skal staat internationaal best hoog aangeschreven”

Vooralsnog is slechts een klein deel van de productie biologisch. De faciliteit is te klein om twee stromen naast elkaar te produceren. “Daardoor is het ook gemakkelijk om biologisch en gangbaar gescheiden te houden. Elke productieorder die wij krijgen wordt in één keer afgewerkt. Nadat we een order hebben afgemaakt, wordt alles grondig schoongemaakt. Als we weten dat er daarna een biologische order aankomt, dan wordt alles in werking gezet om biologisch te produceren.”

Soepel

Het certificatieproces verliep soepel. Squeeze & Freeze is ook FSSC 22000 gecertificeerd, dat garandeert de voedselveiligheid. “De stap naar Skal-certificering is dan eigenlijk niet zo heel groot.” Bovendien werkt Polproduct zelf al jaren met biologische certificering en was dus “ervaringsdeskundige”. “Eigenlijk verleent Squeeze & Freeze een dienst aan Polproduct. Zij zorgen voor de orders, wij produceren het alleen en zorgen ervoor dat het een biologisch product is dat ook biologisch gelabeld is.”

Squeeze & Freeze werkt met een food safety management system. “Daar komt bepaalde documentatie bij kijken en er zijn bepaalde regels die we moeten volgen. Om aan de vereisten voor bio-certificering te voldoen, hebben we wat veranderingen moeten doorvoeren. We hebben bijvoorbeeld onze risicoanalyse opnieuw bekeken en aangepast. Qua bedrijfsvoering is het belangrijkste dat op alle etiketten en labels duidelijk staat aangegeven dat het product biologisch is en dat het goed traceerbaar is. We hebben er de tijd voor genomen om alles goed uit te zoeken en voor te bereiden.”

Keten

Hun producten zijn voor de internationale markt bestemd, maar omdat ze in Nederland produceren moeten ze ook door een Nederlandse instantie worden gecertificeerd. “Het is wel uniek aan Nederland dat er maar één instantie is die certificaten kan toekennen, in Duitsland zijn er bijvoorbeeld meerdere. Het bio-certificaat van Skal staat internationaal best hoog aangeschreven.”

De certificering is een tactische zet, maar Romy vindt het ook belangrijk om een bijdrage te leveren aan de keten. “Het is fijn dat er bij biologische vruchten geen pesticiden worden gebruikt, dat is alleen iets wat een stap voor ons gebeurt. Dat wij nu biologisch gecertificeerd zijn, zorgt ervoor dat het proces niet stopt bij ons. Wij werken nu voor een deel mee aan een systeem waarin wij geloven.”

Of het aandeel biologisch gaat toenemen, moet de tijd leren. Romy hoopt van wel. “Ik ben altijd erg bezig met biologische producten en heb me er ook in verdiept. Ik vind het fijn om te weten dat het bedrijf waar ik werk daaraan bijdraagt.”

Naar boven