Seed, the Untold Story

‘Seed, the Untold Story’ is een oogstrelende viering van de enorme vitaliteit, diversiteit en schoonheid van zaden. De bedreigingen van monoculturen en de vernietigende invloed van Monsanto komen aan bod en ook het feit dat vorige eeuw 94 procent van onze zaadvariëteiten is verdwenen.

Zaden zijn misschien wel ons meest kostbare bezit, maar vele zijn net zo bedreigd als de ijsbeer of de reuzenpanda. In de twintigste eeuw verdween 94 procent van onze zaadvariëteiten. Is dat erg? Ja, leert een voorbeeld van een van de gepassioneerde zadenverzamelaars die hier wordt geportretteerd. De Ierse hongersnood van de negentiende eeuw ontstond doordat er voornamelijk één aardappelsoort werd geteeld.

Minder diversiteit betekent een grotere kwetsbaarheid, daarover zijn alle verzamelaars het eens. Ze laten zien dat de natuur zijn eigen oplossingen heeft voor extreme weersomstandigheden. Er bestaat zelfs een eetbare plant die drie jaar zonder water kan. Hun enthousiasme over de wonderlijke zaden en planten die onze aarde kent, is aanstekelijk. De mooi uitgelichte close-ups van de meest buitenissige exemplaren adembenemend.

Tijdcapsule

Vanuit het perspectief van slachtoffers en tegenstanders wordt getoond hoe een bedrijf als Monsanto dit rijke erfgoed en de gezondheid van boeren, omwonenden en consumenten met patenten, monocultuur en pesticiden bedreigt. Hoe machtig het concern is, blijkt uit de hoge politieke posities die sommige medewerkers hebben bekleed.

Overheersend is echter de fascinatie voor het wonder dat een zaadje eigenlijk is: een kleine tijdcapsule die het verleden en de toekomst in zich draagt en de mensheid zo ontzettend veel kan geven. Van de makers van The Real Dirt on Farmer John (over biodynamisch boeren) en Queen of the Sun: What Are the Bees Telling Us.

De film is hier te zien.

Naar boven